Upcycling – mai mult decât reciclare

Folia de plastic este unul din materialele care ne înconjoară în viaţa de zi cu zi. Îl întâlnim peste tot, îl folosim în permanenţă, deşi rareori îi acordăm atenţia necesară. Mulţi dintre noi îl vedem ca un motiv de îngrijorare. Într-adevăr, plasticul pare a fi o soluţie rapidă la imensa nevoie de ambalaje caracteristică societăţii de consum. Cetăţenii conştiincioşi ai planetei reciclează acest material şi trag nenumărate semnale de alarmă privitoare la mediul înconjurător.

Cei mai creativi dintre noi au dovedit că diferenţa dintre o problemă şi o oportunitate este doar modul de abordare. Reciclarea sau depozitarea în gropi de gunoi nu sunt singurele alternative. Culorile vii, perenitatea materialelor precum şi preţul neglijabil al acestor deşeuri sunt calităţi foarte căutate în… artă.

Astfel a apărut conceptul de “upcycling”, procesul de convertire a deşeurilor sau produselor inutile în noi materiale şi produse, de calitate superioară şi cu impact redus asupra mediului. Folia de polietilenă sau peturile, dar şi nenumărate deşeuri metalice îşi trăiesc o nouă viaţă datorită acestui concept revoluţionar.

Deşi amestecul de materie reciclată înseamnă, uneori, un compromis în ceea ce priveşte rezistenţa sau omogenitatea, preţul scăzut al acestor materii face upcyclingul o soluţie ideală pentru naţiunile în curs de dezvoltare. În scurt timp de la apariţia acestuia, procesul a fost adoptat şi în Occident, folosirea sa cunoscând creşteri de magnitudine de la an la an în Statele Unite.

Pietonii trecând prin faţa Gewerbemuseum din Elveţia spre sfârşitul lui 2012 au fost uimiţi să vadă un tomberon de gunoi plin cu saci de plastic multicolori şi iluminaţi. Aceasta nu era decât un anunţ pentru expoziţia din interior ce prezenta, în exclusivitate, opere de artă din pungi de plastic obţinute prin upcycling. Puteau fi văzute diverse obiecte de artă plastică, precum tablouri sau sculpturi, dar şi elemente de decor interior, mobilă sau alte diverse obiecte utile. Chiar şi exponatele mai excentrice, precum o rochie uriaşă din plastic albastru ce umple o întreagă încăpere, toate au parte de beneficiile upcyclingului: economie, calitate, protecţia mediului înconjurător.

Dacă dorim să ne asigurăm un viitor pe această planetă, avem nevoie de mai multe metode gestionare a deşeurilor. În ceea ce priveşte upcyclingul, singura limită este imaginaţia noastră.